Federal Housing Finance Agency
Order

Membership Requirements: Holding Mortgage Assets
Through a Repurchase Agreement

WHEREAS, on May 22, 2001, staff of the Federal Housing Finance Board (FHFB)
issued Regulatory Interpretation 2001-RI-06, which addressed how an applicant for
federal home loan bank (FHLBank) membership could comply with 12 U.S.C.

§ 1424(2)(2)(A);

WHEREAS, the applicable regulation, 12 C.F.R. § 907.5, provides that a regulatory
interpretation constitutes staff guidance that may be revised or rescinded by the head of
the agency at any time; and

WHEREAS, staff of the Federal Housing Finance Agency is reconsidering the reasoning
supporting the issuance of Regulatory Interpretation 2001-RI-06.

NOW THEREFORE, it is hereby ordered that Regulatory Interpretation 2001-RI-06 is
‘rescinded, effective immediately.

IT IS SO ORDERED, this i | day of March, 2010.
FEDERAL HOUSING FINANCE AGENCY
By : Z;ﬁ"(/ ww/ /} . ZQ»‘ /, /%(A/CA)

Edward J. DeMarfo
Acting Director

[A copy of the rescinded regulatory interpretation is attached to this copy of the Order]



REGULATORY INTERPRETATION 2001-RI-06

Date: May 22, 2001

Subject: Use of residential mortgage loans held by an applic;

mortgage loans” requirement for Federal

membership
Request Summary:
A Bank sought an interpretation as to whethe hg as “residential mortgage
loans” under 12 C.F.R. § 925.1(bb) that are held ~ e agreements by an insured

oe counted toward satisfaction
of the “10 percent of assets in residenti bership requirement of 12 U.S.C.

§ 1424(2)(2)(A) and 12 C.F.R.§§ 925

Buckground:
Section 4(a)(2) of th me Loag Bank Act (Act) states that an insured depository
institution may becorffe a membe only if:

institution (other than a community financial

elaborated upon the “10 percent” requirement of section 4(a)(2)(A) in section 925.10 of its
regulations, which states:

An insured depository institution applicant that is subject to the 10 percent
requirement of section 4(a)(2)(A) of the Act and section 925.6(b) of this part,
shall be deemed to be in compliance with such requirement if, based on the
applicant’s most recent regulatory financial report filed with its appropriate
financial regulator, the applicant has at least 10 percent of its total assets in
residential mortgage loans, except that any assets used to secure mortgage debt
securities as described in § 925.1(bb)(6) of this part shall not be used to meet this
requirement.
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12 C.F.R. §925.10. The Finance Board has defined the term “residential mortgage loans”
(RMLs) to include: (1) home mortgage loans (as defined in 12 C.F.R. §925.1(n)); (2) funded
residential construction loans; (3) loans secured by manufactured housing; (4) loans secured by
junior liens on one-to-four family property or multifamily properly; (5) certain mortgage pass-
through securities; (6) certain mortgage debt securities; (7) home mortgage loans secured by a
leasehold interest; and (8) loans that finance properties or activities that, if made by a member,
would satisfy the requirements for the Community Investment Program or a community
investment cash advance program. See 12 C.F.R. § 925.1(bb).

An applicant for membership in a particular Bank holds a significant g#
related securities, including mortgage pass-through securities,

mortgage-
mortgage

obligations (CMOs) and other mortgage debt securities, as a various
repurchase agreements (repos). According to the Bank, m be-related
securities qualify as RMLs under section 925.1(bb) of the seeks an

pplicant under
ment of sections

interpretation from the Finance Board as to whether these securt
repo agreements may be counted toward satisfaction of ¢ er.
925.6(b) and 925.10 of the regulations.

Analysis:

) Sells the security to another party
with the buyer to repurchase the same—or a
ay be structured in many different ways and

In a typical repo transaction, a holdery
(buyer) for cash while simultaneous
similar-—security at a point in the

1005. The buyer typically is se of its money either by setting a repurchase
price at a premium abovg the\liginal purchase price or by charging a stated or floating rate of

s intend that all Transactions hereunder be sales and purchases
. Mowever, there is far from universal agreement—either among the
? the accounting profession, or academics - that repos in all cases
purchase and sale transactions, rather than as secured loans.”

and the U.C.(9PA6 Syr. L. Rev. 999, 1004 (1996); see also Barron’s Finance and Investment Handbook (2nd ed.
1987) at 42627 (describing a repo as an “agreement between a seller and a buyer, usually of U.S. Government
securities, whereby the seller agrees to repurchase the securities at an agreed upon price and, usually, at a stated
time”). The same transaction viewed from the point of view of the buyer (i.e., the purchase of a security with a
simultaneous agreement to sell it back at some time in the future) is usually known as a reverse repo. 46 Syr. L.
Rev. at 1004-05. For purposes of this Regulatory Interpretation, the entire transaction will be referred to as a repo
regardless of which participant’s role is being discussed: .

2 In its submission, the Bank asserts that the MRA is “utilized by market participants in virtually all repurchase
transactions.”

3 This fact is reflected in the MRA, which further states that “in the event any such Transactions are deemed to be
loans, Seller shall be deemed to have pledged to Buyer as security for the performance by Seller of its obligations
under each such Transaction, and shall be deemed to have granted to Buyer a security interest in, [sic] all of the



In support of the assertion that repo transactions carried out thereunder are purchases and sales,
the MRA provides that “[a]ll of Seller’s interest in the Purchased Securities shall pass to Buyer
on the Purchase Date and, unless otherwise agreed by Buyer and Seller, nothing in this
agreement shall preclude Buyer from engaging in repurchase transactions with the Purchased
Securities or otherwise selling, transferring, pledging or hypothecating the Purchased
Securities ..."  MRA at q 8. However, certain provisions of the MRA also imbue the repo
transactions thereunder with features that are normally associated with secured loans. For
example, under the MRA, the seller is required to transfer additional securities to the buyer if the
market value of the existing securities falls below a predetermined amount. M 4(b). The
MRA also provides that the seller is the owner of all interest and other dig
underlying security pending repurchase. MRA at 19 3(c) and 5.

Cases addressing the characterization of repos have gener ' Fee broad
categories: tax cases, securities fraud cases and bankruptcy firmy Moral
Support Fund, 67 B.R. 557, 594-96 (Bankr. N.J. 1986) (surve cases on the
issue). It appears that, in most of these cases, the courts g
have characteristics of both a purchase and sale angg? . ased their ultimate

cases, the courts were concerned about the tax avo
characterizing the transactions at issue as
e expressed intent of the parties.
W . United States, 426 F.2d 115 (6™ Cir. 1970);
2d 442 (5™ Cir. 1970); First American
(6™ Cir. 1972).

See, e.g., Union Planters Nat’l Ban
American Nat’l Bank of Austin v,

as been to treat repo transactions as purchases
and sales of securiti p plying the anti-fraud provisions of the Securities
Exchange Act of 1 ' See, e.g., SEC v. Gomez, 1985 Fed. Sec. L. Rep.
§ 92,013 (SD.E

ly on the premise that under section 10(b) of the Exchange Act,
sale” are to be construed broadly where such construction would

fses, courts typically have held that repos are purchase and sale transactions.*
Rhen, 67 B.R. at 557; Resolution Trust Corp. v. Aetna Casualty and Sur. Co., 25 F.3d

570, 571-733W" Cir. 1994); Jonas v. Farmer Bros. Co., 145 B.R. 47, 53 (Bankr. 9" Cir. 1992).

Purchased Securities with respect to all Transactions hereunder and all Income thereon and other proceeds thereof.”
MRA at { 6.

% The one notable exception is [n re Lombard-Wall, 23 B.R. 165, 166 (Bankr. S.D.N.Y. 1982), where the court
found that a repo buyer’s interest in the underlying securities was a mere security interest and, therefore, held that
the automatic stay provisions of the Bankruptcy Code barred the repo buyer from liquidating the securities in the
event that the seller filed for bankruptcy prior to the agreed-upon repurchase date. This decision prompted Congress
to amend the Bankruptcy Code to permit purchasers of securities in repo transactions to liquidate the securities
immediately upon a seller’s bankruptcy, although the Code does not expressly characterize a repo transaction as a
purchase and sale. See 11 U.S.C. § 559.
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In Cohen, which generally is considered the leading case in support of the proposition that
repos are purchase and sale transactions, see 46 Syr. L. Rev. at 1011, and which surveys the issue
comprehensively, the court considered the similarities between repos and secured loans and
ultimately upheld the purchase and sale characterization that was expressly set out in the repo
agreement at issue. The Cohen court summarized its findings by stating:

[R]epos and reverse repos are hybrid transactions which do not fit neatly into
either a secured loan or purchase and sale classification. There is no question that
repo and reverse repo transactions have functional attributes which resemble
collateralized loans. The initial taking of margin (the “haircut”), ight of
substitution, and the “mark-to-market” provisions are undeniab
characteristics not commonly found in purchase and sale
addition, principal and/or interest paid on the underlying s

Cohen, 67 B.R. at 596-97. Ultimately, the court zation of the repo
transactions at issue as purchases and sales, statin e pper characterization of
repo and reverse repo agreements does not on an fvaluation of the economic

substance of the individual transactions. Rather, th ies viewed in the context of
the entire market in which these transactio ftrolling consideration ....” Id.
at 597.

In determining whether an applic bership can be said to “ha[ve] ... assets in
residential mortgage loans” he ant pJfsuant to a repo agreement for purposes of

section 4(a)(2)(A) of the A (b) and 925.10 of the regulations, the key
question is whether the logic i ase and sale characterization is relevant to the
ifement in the Act and the regulations. While, as
of a repo transaction is dependent upon its context,
upport the assertion that a repo transaction is a purchase and
sale. As meny jbutes of a typical repo transaction (including those under the
sale characterization are that: (1) the parties have stated in the
tion is a purchase and sale; and (2) the buyer is able to dispose of
substitute similar securities to be repurchased by the seller.

0 thwart an important statutory scheme or to affect adversely the rights of
With respect to the 10 percent requirement, there are no third party rights at issue.

pursuant to‘which an applicant “has assets in residential mortgage loans” may somehow serve to
subvert the membership requirements of the Act and the regulations. The Finance Board
believes that it does not. '

First, the 10 percent requirement is a “point-in-time” test - that is, an applicant need only show
that, as of the date of its most recent regulatory report filed with its appropriate regulator (“call
report”), it has at least 10 percent of its assets in RMLs. Even if, on the date of the most recent
call report, an institution held indisputable “long” positions in a portfolio of RMLs comprising
more than 10 percent of its total assets, there is nothing in the Act or the regulations that requires
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the institution to continue to hold that level - or any - RMLs thereafter.’ There are other
provisions of the Act and regulations that address a member’s commitment to housing finance
both before (makes long-term mortgage loans, see 12 U.S.C. § 1424(a)(1)(C); 12 C.F.R.
§ 925.6(a)(3); housing policy consistent with sound and economical home financing, see 12
U.S.C. § 1424(a)(2)(C); 12 C.F.R. § 925.6(a)(6)) and after (advances may be secured only by
certain mission-related assets, see 12 U.S.C. § 1430(a)(3); 12 C.F.R. §950.7(a)) gaining
membership in the Bank. As such, even if an applicant’s most recent call report reflects a RML
that the applicant has contracted to sell, or has sold, on a date after the date of the call report,
such a RML may still be counted toward satisfaction of the 10 percent requirement.

Second, although the official legislative history of the Act’s membership pbrovides no
insight into the precise intent behind the 10 percent requirement,’

membership requirements are to be construed broadly. The Confer

—

Xo provide for

section 4 of the Act, states generally that the amendments
> banks and credit

expanded membership in the Banks to include Federall

amunity financial institutions) to gain Bank
membership by exempting t itie: the 10 percent requirement. See 12 U.S.C.
§ 1424(a)(4). Althou 1 ion I estion here is not a community financial institution,
the 1999 amendmen er evidence that the membership provisions of the
Act are not to be

e to provide greater liquidity to the RML markets. In this sense,
repo serves to promote housing finance, even if only to a minimal

Considering the above, an insured depository institution applying for Bank membership whose
most recent quarterly call report reflects that the applicant holds RMLs (as defined in 12 C.F.R.

* Of course, if a member holds little or no RMLs when it is a member, it will likely have very few assets that are
eligible to secure advances. Banks should make clear to applicants that satisfy the 10 percent requirement only by a
narrow margin that they may disadvantaged in when attempting to draw down advances.

¢ However, the Conference Report does state that “[m]eeting the specific asset threshold test [(i.e., the 10 percent
requirement)] does not raise any presumption with respect to whether the applicant’s policies are consistent with
sound economic home financing.” H.R. Rep. 222, 101* Cong., 1 Sess. (1989).
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§ 925.1(bb)) as a buyer in a repo transaction may count these RMLs as “assets held” toward
satisfaction of the 10 percent requirement of section 4(a)(2)(A) of the Act and sections 925.6(b)
and 925.10 of the regulations, so long as the repo agreement governing the transactions: (1)
states that the repo is a purchase and sale transaction; and (2) permits the buyer to dispose of the
underlying securities through resale or other means, before the repurchase date (i.e., the buyer
need only provide similar securities for repurchase by the seller).

i
s only to theypartfular transaction or activity proposed by the requestor,
stor, and is ubject to modification or rescission by action of the Board of
R. part J7.

A Regulatory Interpretation ap
may be relied upon only bjthe r:
Directors of the Fina oand. |




